Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

24 Jun 2022 News

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed into a 21st-century office space for the law firm Clifford Chance. The design was undertaken by KCAP as architects with interiors by Fokkema & Partners.

Bram Vreugdenhil

The focal point was to create a future-proof monument that enables a new way of working.

Bram Vreugdenhil

The renovation aims to modernize the iconic building’s internal climate and acoustics but above all, enable a new way of working, providing spaces for informal encounters and social interaction. 

Bram Vreugdenhil

The delicate but impactful interventions undertaken retain original elements and make them visible where possible. Spatial and visual connections within the building have been improved and expanded

Bram Vreugdenhil

For example, a space previously covered and converted into a library from the courtyard was reactivated by KCAP into a bright, glass-covered atrium that serves as a dynamic and animated place for meeting and interacting.

Bram Vreugdenhil

The space also serves as a new node and hub for the building’s circulation.  
New staircases provide access to upper floors and a restaurant at the basement level while bay windows and balconies reinforced the visual relationship between the atrium and the remainder of the building. 

Bram Vreugdenhil

A sculptural spiral staircase made of anodized aluminium is an eye-catching feature element of the atrium. Allowing for informal encounters, it connects a series of mini-hubs equipped with glass skyboxes that overlook the atrium. 

Bram Vreugdenhil

The interior design by Fokkema & Partners offers a playful interpretation of the building’s historical features. Architectural elements in the atrium loosely refer to the neo-Renaissance interior façade with pronounced planes in colour, period rooms with their original details converted to modern offices, and planes in a historical ochre tone marking new corridors in richly ornamented hallways. 

Bram Vreugdenhil

The original wooden rafters are left free of partitioning, with spaces organized into different ‘home zones.’ 

Bram Vreugdenhil
Related Content
Latest News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Featured Products
Featured Projects