Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

22 Jun 2022 News

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a landmark urban renewal project by Eduardo Souto de Moura and META architectuurbureau

Filip Dujardin

The project comprises a 4,5000 m2  multifunctional exhibition hall on the ground floor, which serves also as a public covered square, and a conference area for 500 participants on the upper levels. 

Filip Dujardin

The architects explain that the monumental building rests on a glass plinth that enhances transparency at ground level.  The entry features an impressive cantilever for a covered entrance that provides a sheltered meeting place year-round while forming a transition between the public sphere and the building’s entrance. 

Massive brick columns create an appealing cadence on the façade. Their solid character provides ample shade while also serving as a sun shield. On the second floor, the columns direct the viewer’s gaze outward and over the city centre. The robust, massive appearance of the reddish-brown bricks is a nod to the colour palette of the city and historic Bruges. At a detail level, the bricks are fully set in mortar with a simple levelled joint that references traditional masonry techniques. 

Filip Dujardin

The team of Eduardo Soute de Moura and META architectuurbureau developed the concept of an open and virtually obstacle-free exhibition hall that can house a wide variety of events from trade fairs to conferences, gatherings to concerts. By opening the glass walls of the exhibition hall, the area transforms into a publicly covered square, integrating with the surrounding neighbourhood and welcoming passers-by. 

Filip Dujardin

Connected by a shared entrance, the exhibition and conference halls can be used independently or simultaneously. The exhibition hall is organized horizontally, out towards the neighbourhood, while the conference area is oriented vertically. 

A sustainable design, the BMCC is an efficient Nearly Zero Energy (NZE) building with a maximum E58 level. Integral accessibility, acoustic comfort (both inside and outside the building), a rational waste management plan and the possibility of a flexible set-up for organisers were other items considered throughout the design process. 

Filip Dujardin

Finally, preservation of the beautiful Beech trees along the Beursplein was a given from the start of the project team. The architects responded to this requirement by designing a building that integrates into the city. The trees in turn provide a green setting and backdrop. 

A place where old meets new, the resulting project is key to completing Bruges’ museum quarter, one that is worthy of Bruges’ reputation as a contemporary art city. 

Related Content
Latest News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Featured Products
Featured Projects