Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

29 Jun 2022 News

 

In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landmark and hub for the spread of musical talent in the Pinkpop region. A former hardware retailer and workshop, the project is a renovation and expansion including a concert hall for up to 1200 people.

Mitchell van Eijk

Following a former city canal, the spatial structure of the surrounding context dates to the Middle ages, the existing building itself is richly ornamented. Two adjacent buildings were demolished to accommodate the expansion, complete with new hall and associated facilities.

Mitchell van Eijk

The project is located at the crossroads of two urban structures of significance. There are a number of intimate squares forming a spatial sequence from the south, while an ‘urban catwalk’ connects the centre on an east-west axis.

Mitchell van Eijk

The architects explain that they view the façade as a strong urban sculpture, responding like a living organism to the environment. The architecture is capable of concealing the music stage when no show is planned. At the same time, it functions as an urban attraction whenever there is an event taking place inside, arousing the curiosity of passersby.

Mitchell van Eijk

Inside, signposts designate a clear routing while stair guide concert goers in a flowing line through the foyer area in the front of the main hall the two balconies.

Mitchell van Eijk

The design is highly determined by logistics, for example when a touring band arrives after a tiring bus journey, efficiency is incredibly important. As such, rooms are arranged to ensure that equipment can be moved from bus to the stage with speed and ease. Vehicles are able to unload safely in a dry and sheltered location while dressing rooms and well furnished equipment with a highly considered spatial arrangement.

Mitchell van Eijk

Human interaction is central to the project, in particular, between the audience and the performers. As such, sight lines to the stage have been optimized and the hall is designed to prioritized width over depth in support of the experience and intensity.  Large balconies run along both the side and rear wall of the hall, with a rise in elevation, seating members of the audience have an enhanced experience and ideal views of the stage.

Related Content
Latest News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Featured Products
Featured Projects