Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

24 Jun 2022 News

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgium that acknowledges its architectural history while not allowing itself to be constrained in terms of form. Situated on a sober concrete plinth and featuring original neo-classical style details, the home offers a new timeless whole for a family of three generations. The renovation also accommodates a family-run veterinary practice. 

Dennis De Smet

While a renovation was needed and the clients wished for an end result different to that of the existing home, drastic interventions were not an option given the emotional value of the home to the family. 

Dennis De Smet

Studying the stylist features, the architects combined the existing fabric with some new interventions to create a coherence that connects the three generations. 
The original layout of the home is still evident throughout, allowing children, grandparents and grandchildren to recognize their past histories of the house. 

Dennis De Smet

Concrete seemed a logical material for structural interventions ad renovation, being neutral enough to integrate with the original style of the house, while also powerful enough to give an individuality to new elements. 
At the entrance, an impressive concrete awning reinforces the grand appearance of the home. The concrete structure of the canopy returns in the plinth of the side extension of the veterinary practice and the gallery behind resulting in a generous flow of movement between work, living, and garden. 

Dennis De Smet

An original sandstone portico and staircase hall were deliberately retained in original baroque style, adding to the elegant look and feel. Also, the eaves of the slate covered roof were extended to accent the original kink in the roof. 

Dennis De Smet

Elements on a human scale are present throughout. In particular, the waiting room and practice area include windows set at the height of desks and cabinetry, resulting in an atmosphere of openness and light. 

Related Content
Latest News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Featured Products
Featured Projects