ANOHA - The Children’s World of the Jewish Museum

ANOHA - The Children’s World of the Jewish Museum

Architect
Olson Kundig

Architekturbüro Engelbrecht
Location
Berlin, Germany | View Map
Project Year
2020
Category
Museums
Hufton & Crow

ANOHA - The Children’s World of the Jewish Museum

Olson Kundig as Architects

Through the imaginative exhibits within ANOHA—The Children’s World of the Jewish Museum Berlin, the museum gives their youngest guests a sense of hope and possibility. Located within an existing former flower market hall, the heart of ANOHA is a circular wooden ark, standing almost 23 feet (7 meters) tall with a 92-foot (28-meter) base diameter. The curvilinear ark complements the curved ribs of the Brutalist light scoops overhead, while the shift in materiality from concrete to wood offers a softening counterpoint to the existing space.

 

ANOHA is populated by more than 150 sculptural animals, each created from found objects by a team of 18 Berlin artists. This approach encourages children to consider the importance of recycling and adaptive re-use, while supporting ANOHA’s core philosophy of creativity and imagination. The tactile nature of these sculptural objects and the sense of playful discovery as children recognize the familiar materials used to make them further serve to highlight the importance of respecting, treasuring and conserving global resources. Interactive exhibits placed along an intuitive visitor pathway teach children how to solve problems independently and as a group, while explorative spaces modeled after unique habitats allow children to experience the diverse perspectives of the various animals.

 

Sustainable strategies are embedded in the architectural design as an integral part of the user experience. Extensive mechanical systems are eliminated thanks to the environmental buffer of the existing hall, significantly lowering energy loads. Ceiling fans and operable windows in the ark allow for air exchange and natural ventilation. The hall’s curved concrete roof forms draw daylight into the interior. The ark’s windows support this passive daylighting approach, while visually connecting ANOHA with the existing structure of the hall.

 

“From the early days of the design competition, we were inspired by the Jewish Museum Berlin’s brief that the expansion would be inclusive of children and families from all beliefs and backgrounds.  ANOHA merges historic and modern architecture to express a vision for the future deliberately informed by sustainability and equity.” – Alan Maskin, Design Principal

 

Material Used :
1. Ark structure / walls - Spruce wood
2. Animal sculptures – Fabricated from found and recycled objects, many designed by Olson Kundig
3. Custom interior exhibits / animal habitats
4. Custom stair and rail system

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More