Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Tackable Wall covering - Forbo Bulletin Board 2206 Oyster ShellForbo Flooring Systems
Glass Wall SystemTeknion
Acoustical BladesLamvin Inc.
Wood WallsPlyboo
Carpet Tretford
Tretford 528
Stretched Fabric SystemBarrisol - Normalu Sas

Product Spec Sheet
Tackable Wall covering - Forbo Bulletin Board 2206 Oyster Shell
Glass Wall System
Carpet
Tretford 528 by Tretford
Stretched Fabric System

Community Information Center

Efficiency Lab for Architecture as Architects

Efficiency Lab is Laying the Foundations of the Future through Adaptive Reuse of the Built Environment

Efficiency Lab for Architecture PLLC, a firm comprising a team of architects, planners, designers, and educators committed to a better understanding of efficiency in the built environment, is proud to unveil the 10,000 sq. ft. adaptive reuse design of a Community Information Center in San Jose, California.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

Completed in June 2020, the Community Information Center forms part of a proposed campus development project commissioned by Avenues: The World School, an organization dedicated to providing transformative, world-focused learning experiences to students around the globe. Development of the campus will convert a small existing office park into a sprawling modern campus and will include adaptive reuse of two existing buildings and an existing parking garage, as well as the construction of four new buildings.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

“Education is one area where architecture can make a real difference in people’s lives and, as a firm, we are passionately committed to that concept,” explains Aybars Asci, AIA, LEED, President of Efficiency Lab. “A vast majority of our work is focused on the education sector, and more than half of our completed projects over the last three years have been adaptive reuse projects.”

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

Transforming mindsets
The Community Information Center (CIC) is the first phase of the campus development, and the building will essentially serve as a marketing center for making presentations to parents of prospective future students ranging in age from toddlers through grade 12. To that end, Efficiency Lab converted half of the ground floor of an existing three-story commercial office building, infusing a wide-open floor plan design comprised of a reception/lounge area, an 80-person presentation room, meeting rooms, interview rooms, and staff offices.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

External design elements set the mood for visitors to the new CIC, led by an innovative design approach focused on transitioning attention away from the hustle and bustle of surrounding roads and an adjacent parking lot. To achieve the desired effect, Efficiency Lab first established a new building entrance within a framework of existing redwood trees. Next, they developed transitional spaces through the positioning of a series of concrete portals along the walkway, in L-shaped formation, creating a pathway of geometric sensory that is reminiscent of an art installation.

“California is a driving culture, and we wanted to find a way to free people’s minds from that stressful reality before entering the facility,” explains Asci. “As you move from the parking area towards the main entrance, the portals provide that transformation.”

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

Thinking inside and outside of the box
As visitors enter the building, entry into the presentation room passes through an additional threshold portal, this time in the form of a bright orange box, illuminated by cove lighting along the edge of its frame. Passing through the colorful entry portal, a clean, modern, open floor plan emerges, revealing visual continuity of spaces framed between engineered European hardwood oak floors and an acoustic ceiling that stretch across its entirety. The space artfully combines hints of industrial design and strategic uses of geometry and light, creating a stimulating ambiance that is conducive to thinking and learning.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

To further contain the unique ambiance of the CIC, Efficiency Lab installed a stretched, translucent fabric scrim over an expansive window overlooking the parking lot. In addition to eliminating an external distraction, the team succeeded in creating a museum-like spatial quality, with the frameless scrim diffusing natural light while doubling as a viable projection screen for the presentation room.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

A 30-foot, double-paned glass partition separates the presentation room from the lounge area, where a second fabric scrim is installed along a wall, bearing the printed mission statement of the school. The seamless glass partition ensures visual continuity of the space, while also serving as an acoustic barrier between the two zones. A corner of glass extends visual continuity to the adjacent Early Childhood Testing Room, ensuring that parents can maintain a visual connection to their children as they engage with staff and undergo testing. In the staffroom areas, existing windows were retained that offer views of, and access to, an external garden and patio.

photo_credit Efficiency Lab for Architecture
Efficiency Lab for Architecture

“Rather than being transient or transactional places, educational spaces tend to endure as important experiential places in our lives,” says Asci. “The greater the architecture, the greater those experiences can be.”

photo_credit Efficiency Lab for Architecture
Efficiency Lab for Architecture

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More