Memphremagog Lake House

Memphremagog Lake House

Architect
naturehumaine
Location
Austin, Québec, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Adrien Williams
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SinkHome Refinements by Julien
MDF furniture dining tableMDF Italia
Workshop LampMuuto
Bathroom sink Pure concretePur Béton
Stainless Steel Roofingaperam
Uginox
Dining room suspensionLambert & Fils

Product Spec Sheet
MDF furniture dining table
Workshop Lamp
Bathroom sink Pure concrete
Stainless Steel Roofing
Uginox by aperam
Dining room suspension

Memphremagog Lake House

naturehumaine as Architects

The project is located on a steep lot on the shores of Lake Memphremagog, not far from the Franciscan monks' abbey in St-Benoit-du-Lac.

The clients wish to create on this large wooded lot, a living space that reflects their image: dynamic, welcoming and friendly. They see their home as a contemporary and warm place for meetings with friends.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Access to the land is overhanging the house by a path going down to the lake. This bird's eye view gives visual importance to the geometry of the roof.

The chalet is composed of three volumes topped by sculptural roofs with diagonal ridge. At each high point of the ridge, a polygonal skylight culminates, designed by the geometry of the roof. These south-facing skylights provide natural light to the living spaces open to the lake to the north.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

The house is inspired by the architectural principles applied to churches; large volumes with vertical proportions lit by zenithal light. The expansion of the St-Benoît Abbey, designed by Dan Hanganu using grey stone and rough steel, was a source of inspiration for the attention to detail.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Monochromatic, the envelope of the three volumes of the upper floor is made of pre-aged wood siding topped by stainless steel roofs. A raw and durable material to which the patina of time will give a matte and uniform appearance. It dresses all the roof elements in order to harmonize the whole.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

From the lake, the corten steel base, with its tones of rust and brown, blends in with the roughness of the hemlocks, giving the impression that the house is floating.

On the main floor of the house, the cathedral-roofed volumes house 3 functional groupings. The first volume shelters the living spaces as well as the mosquito net space. The second houses the parking lot and the workshop, and the last one contains the night spaces.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

At the meeting of these three functions is the functional core as well as the staircase leading to the lower floor.

Partially recessed into the slope of the lot, the rooms for the guests are located in a row on top of each other.

Each room has a large window overlooking the lake, as well as a direct entrance from the outside terrace along the facade. These doors are hidden in the regular rhythm of the corten steel panels covering the basement. This wall also makes it possible to hide the bathroom windows behind perforated steel panels.

These elements find an echo in the interior design choices of the house. Inside, a palette of timeless materials is blended; concrete floors, ceilings adorned with wood, as well as integrated furniture elements made of wood and raw or stainless steel.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Beyond the choice of noble materials guided by the project's desire for durability, the house integrates a number of elements aimed at optimizing its energy consumption such as a geothermal floor heating system, insulation that exceeds code requirements, charging stations for electric vehicles and a choice of energy-efficient lighting.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams
photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

At the heart of the living space is the steel-clad central fireplace. With 3 sides, it serves the kitchen, dining room and living room at the same time. Monumental, it is suspended from the roof and derives its angular geometry from the diagonal formed by the roof slopes.

Thus, the variation and angular geometry makes each space singular, each point of view dynamic, while blurring the perception of the scale of this house.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams
photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Material Used :
1. Maxi Drill: Pre-glazed red cedar (exterior siding), Stained yellow cedar (interior siding) 
2. Aluminium Windows: Alumilex
3. Stainless Steel Roofing: Uginox Aperam
4. Fireplace: ORTAL 
5. Paint: Benjamin Moore
6. Sink: Julien
7. Wall lights: Artemide
8. Kitchen appliances: Sub-Zero, Wolf, and Cove
9. Bath: Wetstyle 
10. Bathroom sink Pure concrete: Pur Béton
11. MDF furniture dining table: MDF Italia
12. Chairs: Hay
13. Workshop Lamp fold: Muuto
14. Dining room suspension: Lambert et fils
15. Concrete Slab: Atelier B
16. Bath: Blu Bathworks
17. Wood cabinetry: Oak veneer panels

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams
 Adrien Williams
Adrien Williams
Caption
Caption

Read story in FrançaisDeutschPortuguêsItaliano and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More