Niagara College Welland Student Commons

Niagara College Welland Student Commons

Architect
Gow Hastings Architects
Location
Niagara College Boulevard, Welland, ON, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Universities
Scott Norsworthy
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersInterface
ManufacturersArmstrong Building Products
ManufacturersCaesarstone
ManufacturersAltro
ManufacturersAlumicor
ManufacturersCentura

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Altro
Manufacturers
Manufacturers
by Centura

Niagara College Welland Student Commons

Gow Hastings Architects as Architects

The new Niagara College Welland Campus Student Commons establishes a welcoming heart within the sprawling, decentralized campus, establishing a flexible gathering place where students can study, collaborate, eat and socialize. In addition to enhancing student amenities, the project upgrades the 1970s era campus with a new north-facing entrance, enhances both wayfinding and branding with a bold graphic treatment, and opens the building to natural light and external views.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

At the apex of a complex of dark, narrow corridors from previous renovations and additions, the project involved demolishing some tight spaces, improving wayfinding, and introducing natural light to the dated campus. The new 35,000 sf double-height space includes a welcome centre, a cafeteria, a retail space, an activity room, and open spaces for learning and study with hotel-style amenities such as super-scaled LED monitors and a gas fireplace. Playful details reinvigorate the campus’ visual identity and official branding, including a recurring dot motif, custom-designed pendant lights shaped like X’s and O’s, and blue super graphics.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy
photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

Materials were selected based on their sustainable quality, their local provenance as well as their playfulness: circular lights embedded in the ceiling resemble floating bubbles while visually leading users towards the central zone; tinted green glass partitions define the seating areas; a mirrored clerestory reflects light and expands the experience of the space; and sculptural blue felt panels inlaid with ultra-thin LED lights absorb sound and demarcate the large-scale pivot doors leading to the student activity room. Built-in Corian and oak tables, counters and benches, and lightweight chairs and tables offer durable and easy-to-maintain seating options.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy
photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy
photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

Carefully sited to provide easy links to transit and student services, the lantern-like addition also provides the college with an alternative entrance and clear drop-off zone. The tall cedar wood canopy helps students and visitors navigate inside, while floor-to-ceiling windows create views of the landscape and student activity within. Curved, perforated metal panels that read, ‘Niagara College Canada’ are a welcoming gesture that also hide the campus’s main shipping and receiving zone, while a new plaza with generous wood seating encourages outdoor activity in the warmer months, creating a sense of place.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More