Tansu House

Tansu House

Architect
Olson Kundig
Location
Seattle, Washington, USA | View Map
Project Year
2011
Category
Private Houses
Michael Burns
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Doors Alumilex
Steel canopy and entry gateArchitectural Elements
Ceramic tile – PL02 12x18 Polar WhiteDaltile
920 / Thermally improved aluminum windowsMilgard Windows & Doors
Countertops – Recycled paper and resin in SlatePaperStone

Product Spec Sheet
Doors
Steel canopy and entry gate
Ceramic tile – PL02 12x18 Polar White
by Daltile
920 / Thermally improved aluminum windows
Countertops – Recycled paper and resin in Slate

Tansu House

Olson Kundig as Architects

Designed for a couple with a grown family, Tansu House is named for its transformative quality that makes it perfect for entertaining and receiving guests.

 

Located on the shores of Fauntleroy Cove in West Seattle, the house is carefully positioned at the highest point of the site to maximize ocean views and natural light. A simple elegance unites the interior and exterior elements of the two-story home whose understated palette features custom hardware and steel accents by architect Tom Kundig. The main floor, which includes kitchen and dining areas, is essentially one open living space with floor-to-ceiling windows and sliding glass doors that open onto two outdoor spaces, a garden patio in front and a rear deck that faces the waterfront.

 

The top floor consists of a master bedroom and bathroom, a guest bathroom and two studies that convert into guest bedrooms for out-of-town visitors.  This transformation is made possible by a series of custom-designed cabinets, sliding doors and pivoting panels that are easily concealed when not in use.

 

Skylights flood the master bathroom and studies with much-needed natural light, especially in winter months. A steel Dutch door located off the study opens up to a walkway overlooking the front courtyard. Designed to provide shelter between the garage and the house, the walkway extends an additional connection to the outdoors from the upper level of the home.

 

The cedar-clad façade of Tansu House is perforated with thoughtfully placed windows, which frame views and actively draw the unique natural surroundings into the home. The high-low placement of the windows is designed to optimize natural ventilation in partnership with passive solar shade provided by nearby trees. Additional sustainable features include an engineered wetland that filters all stormwater on-site by using native plantings. This prevents further strain on the city’s storm sewer system.

 

Material Used :
1. Siding – Tongue and groove cedar, stained dark grey
2. Milgard – Windows – 920 / Thermally improved aluminum windows
3. Alumilex – Doors 
4. Architectural Elements – Steel canopy and entry gate
5. Paperstone – Countertops – Recycled paper and resin in Slate
6. DalTile – Ceramic tile – PL02 12x18 Polar White

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More