Villa on Como Lake

Villa on Como Lake

Architect
Studio Marco Piva
Location
Lake Como, Italy
Project Year
2011
Category
Private Houses
Stories By
Studio Marco Piva

Axolight
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lighting designerAxolight
LampsFlos
RadiatorTubes Radiatori
Table and chairsKettal
Bed and bedside tablesMolteni&C
Spark GapBTicino

Product Spec Sheet
Lamps
Radiator
Table and chairs
by Kettal
Bed and bedside tables
Spark Gap
by BTicino

Villa on Como Lake

Studio Marco Piva as Architects

The project of this villa, situated in the suggestive location of Como Lake (Italy), consisted of the internal and external renovation of the lot and its interior design.


The construction was really degraded, completely abandoned, so it was necessary to first restore all hedges, remove and replace the existing roof, the construction of the waterproof layer, removing all the pavement and of the balconies and terraces outside; the conformation of suitable substrates for indoor flooring, and the shaving of all internal and external walls, with demolition of all the boards to construct interior walls of adequate thickness.


The concept design was developed thinking of a contemporary style and seeking for alternatives to guarantee that the project is developed according to client's requests and objectives of a villa with and opulent atmosphere, comfort, tranquility. The aim of the design is the harmonization between residence and nature.


The key element of the project has been to develop a continuity between the formal structure and its framework, privileging light colors and natural materials in harmony with the surrounding green areas, for a pleasant, cozy and elegant global scene.


The harmonization between the residence and nature has been done through the use of full length windows. Transparency is the key element of the project and the glass is the material par excellence. 'Through the windows the project interacts with the environment and takes part in it.


Another main element in the design is the light, decisive in the creation of charm and scenery designed to enhance the features of the project


Even the green, then, was conceived as an architectural element, in its route of stairs, gardens, balconies and window sills.


A plain project, elegant, in harmony with nature and the environment that, in the same way, creates harmony and wellbeing itself. A welcoming, pleasant, scenic and amazing place, where to feel good with themselves, family or friends.


Lighting

Axolight as Lighting designer

The project of this house, located in the surroundings of Como lake, consisted in the internal and external renovation of the house and its interior design.


The conditions of the area were very degraded, total abandonment, so was necessary a restore of all external structures and systems. For what concern the interior design, the intervention developed keeping a contemporary style, to meet the needs of the customer, who would obtain a house with a sumptuous atmosphere, but at the same time that transmits a feeling of comfort and calm.


The key element of the project concept was to create a continuity between the structure and the context, using light colors and natural materials, in harmony with the surrounding green spaces: a pleasant, cozy and elegant place to live.


The harmony between the residence and nature was developed through the use of glass walls. Transparency is indeed the fundamental element of this realization: through the windows the project interacts with the context and takes part in it. The Importance of glass returns also in the furnishings: the dining room table has a transparent surface has an Aura suspension, made in white Murano glass, just above. The kitchen instead enjoys a touch of color given by the orange glass of our Spillray lamps, in suspended and wall version.


A simple design, in harmony with nature and environment and which creates a feeling of wellness. A welcoming, pleasant place, also spectacular and slightly amazing, where you may feel good with family or friends.

Featured Projects
Latest Products
News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces
29 Jan 2023 Specification
10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces

The workplace doesn’t have to be a place of total austerity. In fact, a few well-chosen pieces... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More